Ervaringsverhaal Suzanne Rus Franssen en Principe

“Een paar spannende uurtjes volgden”

Suzanne Rus-Franssen, eigenaresse van paard Principe

Toen Yteke Elte van de Ambulante Kliniek voor Paarden bij de normale entingsronde op ons verzoek de mond van ons paard Principe, een 19-jarige Lusitano ruin, inspecteerde was de voorlopige diagnose dat hij mogelijk de tandziekte EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis) zou kunnen hebben.

De paardentandarts had twee maanden ervoor veel tandsteen verwijderd bij Principe maar om verschillende redenen vertrouwden wij het niet helemaal, vandaar de vraag om een extra mondinspectie door Yteke. Een week later werd de eerdere voorlopige diagnose van Yteke bevestigt op röntgenfoto’s, Principe had inderdaad last van EOTRH. Vooral de snijtanden aan de bovenkant waren aangetast en de enige optie voor behandeling was het trekken van de aangetaste snijtanden.

Wel of niet opereren?
Toen kwamen al snel de vragen en onze zorgen. Principe heeft melanomen, is dampig en al wat ouder. Kan hij deze operatie wel aan? Zijn er echt geen andere opties? Is zo’n operatie wel zinvol en haalbaar bij een paard met deze voorgeschiedenis en leeftijd? Het antwoord was duidelijk: “Je doet Principe een groot plezier met het trekken van de aangetaste snijtanden”, aldus Yteke. “Hij is daarna van de pijn af en kan er wel 30 mee worden! Ondanks de pijn, veroorzaakt door de EOTRH, zal hij namelijk doorgaan met eten totdat hij er letterlijk dood bij neervalt.” En aan het gedrag van Principe was te zien dat hij nu echt heel veel pijn moest hebben. Dat was duidelijk.

Specialistenwerk
Yteke had alles keurig overgedragen aan haar collega Aukje van Sommeren. Nadat we alles nog eens met Aukje hadden doorgesproken besloten we om de tanden van Principe te laten trekken. Uiteraard had ik ook het internet geraadpleegd en overal stond hetzelfde advies; Laat de tanden van je paard trekken door een dierenarts die erin gespecialiseerd is, Aukje en haar collega’s dus!

Spannende uren
De twee beste vrienden van Principe moesten we alleen achter laten op de dag van de operatie. Dat leverde de nodige stress op bij de twee andere paarden. We hebben toch maar doorgezet vanwege het welzijn van Principe! Een paar spannende uurtjes volgden. Kan de operatie staand uitgevoerd worden of moet hij toch plat gelegd worden omdat zijn tanden te vast zitten? En als de operatie liggend uitgevoerd moet worden, hoe doorstaat Principe dan de benodigde algehele narcose? Hoe zal het spoelen van zijn mond na de operatie gaan? Principe heeft namelijk zijn watervrees.

Verlossend telefoontje
Eerder dan verwacht kwam het verlossende telefoontje van Aukje. Alles was goed gegaan, de aangetaste tanden gingen er vlot uit en de operatie was staand gelukt. Gelukkig! Dat was een hele opluchting. Zelfs het spoelen van zijn mond was goed gegaan! Aan het einde van de middag hebben wij Principe, die nog een beetje onder de indruk was van alles wat hem was overkomen, mee naar huis genomen. De snijtanden die eruit gehaald waren gingen in een bakje ook mee naar huis. Wij blij, maar ook zijn vrienden blij dat hun grote vriend weer thuis was.

Nazorg
Thuis was het spoelen van de mond van Principe door zijn watervrees een drama en zelfs gevaarlijk voor zowel Principe als voor onszelf. Na telefonisch overleg met Aukje (die toevallig dienst had) hebben we gezamenlijk besloten om niet meer te spoelen en in plaats daarvan een extra controle aan huis te doen om te kijken of de wondgenezing goed ging. Pijnstillers geven lukte gelukkig wel goed.

Snel herstel
Principe herstelde razendsnel. Binnen enkele dagen zagen we dat hij een stuk vrolijker was. Vanaf dag één ging het eten goed en stond hij rustig met zijn vrienden te grazen in het weiland. Aangezien we bitloos rijden, vanwege de melanomen in zijn mondhoeken, konden we, na overleg met Aukje,  een week na de operatie alweer gaan rijden. Het was verantwoord en voor Principe fijn om weer op zijn normale ritme mee te gaan draaien. Het ging super. In de weken die volgden zagen we Principe steeds meer opknappen. Het was nog even spannend toen we hem voor het eerst weer wortels wilden voeren, maar ook dat ging super. Hij staat ze nog steeds dagelijks met zeer veel smaak op te eten.

Principe weer thuis met zijn twee vrienden in de wei

Pijnvrij leven
Wij kunnen het iedereen aanraden om deze ingreep te laten uitvoeren als dit nodig is. Je paard is in zeer goede handen bij de faculteit Diergeneeskunde. Ze weten waar ze mee bezig zijn en je paard knapt er zienderogen enorm van op. Dames, mede namens Principe, dank dat jullie hem een pijnvrij leven hebben gegeven en op naar de 30 jaar!

Meer informatie