“Ik dacht dat mijn wereld verging”

Lisa van Kuijk, eigenaresse van pony Nicky

“Toen ik op een ochtend op stal kwam, zoals ik dat iedere ochtend doe, zag ik dat het linkeroog van mijn pony Nicky (Falabella X Appaloosa) helemaal dicht zat. Braaf als ze is, liet ze mij heel duidelijk merken dat het haar pijn deed. Ik heb direct mijn toenmalige dierenarts laten komen. Een beschadiging van het hoornvlies was de oorzaak volgens mijn dierenarts. Er was veel vaatingroei zichtbaar. Maanblindheid kon daarom ook niet uitgesloten worden. Na een week, meerdere malen per dag gezalfd te hebben ging het al snel een stuk beter. Bij de nacontrole zag het oog er prima uit en doorverwijzen naar Utrecht was niet nodig.”

Maandblindheid
“Drie maanden later kwam ik wederom, zoals ik dat altijd doe op stal en zag dat het linkeroog van Nicky helemaal blauw was. De alarm bellen gingen rinkelen, ik wist direct hoe laat het was en heb om een doorverwijzing naar de Universiteitskliniek voor Paarden gevraagd. Eenmaal aangekomen op de kliniek in Utrecht werd het oog van Nicky uitgebreid onderzocht. De diagnose was maanblindheid, aldus Hanneke Hermans.

Pony Nicky knijpt haar pijnlijke linkeroog dicht

Oog behouden of verwijderen?
“De volgende stap was de ‘obstakelproef’. Nicky kreeg een masker op om te kijken hoeveel zij nog door het linkeroog kon zien. Ik wilde heel erg graag dat ze haar linkeroog kon behouden. Het was echter, na één zichtbare aanval, al duidelijk dat het daarvoor te laat was (Op de foto knijpt Nicky haar pijnlijke oog dicht). Ik dacht dat mijn wereld verging. Zonder dat ik het door had was ze al die tijd al, zo goed als blind aan haar linkeroog. Er zat niets anders op dan haar linkeroog te verwijderen.”

Operatie
“Om de operatie te kunnen ondergaan moest de ontsteking in haar oog eerst tot rust komen. Na twee weken lang gedruppeld te hebben was het zover. Ik heb er heel wat tranen om gelaten en piekergedachten over gehad: Wat nu als het andere oog ook aangetast wordt? Als het rechteroog ook beschadigt, dan kan ze helemaal niets meer zien. Hoe dan ook, het linkeroog was al verloren.”

Vrolijke Nicky
“Ik ben tot op de dag van vandaag blij dat specialist Hanneke Hermans en alle toppers van de Ambulante Kliniek voor Paarden mij hebben weten te overtuigen dat het beter was om het linkeroog van Nicky te laten verwijderen. Ze is er een totaal andere pony door geworden. Zo vrolijk! Ze is er erg van opgeknapt. Wat moet dat beestje een pijn hebben gehad. Ik weet nu dat ze echt geen pijn meer heeft!”

Lisa en pony Nicky oefenen, na de operatie, met veel plezier voor een wedstrijd op de ponyclub