“Voor Ivo bleek deze vorm van revalidatie echt nodig”

Linda Zwanenburg, eigenaresse van Ivo

De Anatolische herder Ivo kreeg in augustus 2015 een ontsteking aan zijn achterpoot. Ondanks de diergeneeskundige hulp die eigenaresse Linda Zwanenburg inschakelde, werd de ontsteking alleen maar erger en stierf zelfs de huid van zijn poot af. Ivo werd meerdere malen opgenomen in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren voor antibiotica via een infuus, huidtransplantaties en verbandwissels. Ivo kreeg een spalk om zijn poot om de beweging van zijn poot en de nieuwe huid te beperken, zodat de wond beter kon genezen.

Na zijn ontslag uit de kliniek ging het wisselend met Ivo. Bij elke verandering, zoals het verwijderen van de spalk, of wanneer hij weer meer mocht bewegen, kreeg hij een terugval. In november 2016 werd besloten dat Ivo aan de antibiotica zou blijven totdat de wond geheel genezen zou zijn. In februari 2017 was dit eindelijk het geval en werd de spalk verwijderd. Ivo zou de kracht in zijn poot weer voorzichtig moeten opbouwen.

Tijdens wandelingen zonder spalk viel het Linda echter op dat haar hond erg door zijn achterpoot zakte. Ivo kreeg een doorverwijzing naar dierenfysiotherapeut Aline Hoving, voor verdere behandeling. Daar bleek dat de zware spalk die Ivo al lange tijd droeg ervoor had gezorgd dat Ivo zijn lichaam verkeerd was gaan belasten. Samen met Aline is Linda aan de slag gegaan om de spierkracht van Ivo’s gewonde poot voorzichtig weer op te bouwen en het gebruik van de spalk rustig af te bouwen. ‘Ik wist voor de doorverwijzing niet eens van het bestaan van een dierenfysiotherapeut,’ aldus Linda. ‘Voor Ivo bleek deze vorm van revalidatie echt nodig.’ Dierenfysiotherapeut Aline heeft Linda onder andere geleerd hoe zij de overbelaste spieren van Ivo kon losmaken en hoe Ivo door oefeningen de poot weer beter kon leren gebruiken.

Naschrift: Ivo heeft het helaas niet gered. Begin juni 2017 werd bij hem ineens uitgezaaide lymfekanker ontdekt. Inmiddels is hij overleden. Tot het einde toe heeft Linda met hem geoefend. We zijn haar zeer erkentelijk voor de toestemming om dit artikel toch te plaatsen - ter nagedachtenis aan Ivo, die inmiddels in een groot deel van onze kliniek bekend en geliefd was.